*Nerd alert* Her kan det fort bli nørdete! Å perfeksjonere sekken er et tema jeg kan snakke om i timesvis. I dag veier sekken min 3,4 kg uten mat og vann, men jeg driver med kontinuerlig optimalisering av innholdet.
Man skal ha respekt for fjellet og jeg pakker alltid sånn at jeg skal kunne overleve en natt ute dersom jeg skulle falle og slå meg ordentlig og ikke klare å komme meg til en hytte. Å pakke sekken handler om å ta høyde for det verste som kan skje, og samtidig ikke ha med noe unødvendig. En balanse mellom praktisk tankegang, sikkerhet og bittelitt komfort.
Det er helt avgjørende for turen at man har gode sko og en god sekk som passer din kropp. Får man gnagsår av skoen eller vondt av sekken kan det ødelegge en hel tur. Dersom man skal prøve fastpacking for første gang kan man tro at det kreves mye spesialutstyr - og for all del, det finnes mye superkult ultra-ditt-og-datt der ute - men det er kun sekk og sko som er must have. Det kan være verdt å legge litt penger i dette. Resten kan komme senere.
Jeg elsker ull. Nesten alle klærne mine, og spesielt turklærene, er av ull. Ull er helt genialt fordi det isolerer selv om det er vått, det lukter ikke vondt selv om man blir svett, og det virker kjølende når det er varmt. På tur er stort sett alle klærne jeg har med laget av ull, til og med løpeshortsen.
Jeg pakker alt i gjennomsiktige zip-poser. Det hjelper deg å holde styr på innholdet, er vanntett, veier så og si ingenting, og det hjelper deg med å klemme ut luften.
Når man legger opp turene rundt selvbetjente og betjente DNT-hytter trenger man ikke å pakke med seg mat. Frokost og middag spiser man på hyttene, og matpakke og snack for man kjøpt der. Prisene er helt greie så det er ikke verdt å bære på ekstra sjokolade osv spør du meg!
Pakkelisten må sees i helhet sammen med rute, vær, årstid og form. Løper du alene må man tenke på at du også er alene dersom noe skulle skje - Ville du klart deg en natt ute? Hvordan skal du få varslet om at du trenger hjelp? Vet noen hvor du er? Kan du navigere etter kart og kompass dersom du mister sikten?
Utstyr
Terrengløpesko - Disse har godt grep, tynnere såle for god følelse av underlaget og hard sålekjerne så man kan tråkke på spisse steiner. Ikke tro at du klarer å holde deg tørr på langtur, velg noen sko som transporterer ut vannet. Jeg bruker VJ maxx i fjellet og Hoka speedgoat på mykere underlag.
Løpesekk - Min er 15 liter, Duro fra Osprey. Den har mange smarte lommer, godt medfølgende drikkesystem, sitter tett til overkroppen. Perfekt størrelse. Det viktigste er at den sitter godt og ikke hopper opp og ned når du løper.
1 softflaske - Kommer an på hvor man skal, men de fleste steder i Norge møter man på nok av bekker underveis så man slipper å bære på mye vann. Jeg har vannet i en lomme på brystet, lett tilgjengelig for å fylle på, og bærer bare på noen få desiliter av gangen. Camelback kan bli knotete.
Kart og kompass - og vit hvordan man bruker det.
DNT-nøkkel - avgjørende for å komme inn på selvbetjente DNT-hytter.
Vindsekk - beskytter for vær og vind dersom ulykken er ute. Viktig sikkerhetstiltak! Finnes i veldig lette varianter. Min er fra Exped, stor nok for to personer og veier 260 gram. Forhåpentligvis får jeg aldri bruk for denne.
Klær
1 hals/buff i ull
1 lue/pannebånd i ull
1 par ullvotter
1 vann- og vindtett jakke
1 par ullsokker til å bruke inne og 1 par sportsokker til å løpe i (jeg bruker tåsokker)
1 underbukse til løping og 1 underbukse til fritid. Vaskes hver dag og tørkes over natten.
1 løpeshorts i ull - jeg varierer mellom kort eller til knærne avhengig av vær og årstid. Mine er i ull fra Icebreaker (modellen heter RUSH 3Q)
1 vindtett bukse - til å bruke inne og dersom det er kaldt og blåser mye. Ullshortsen under vil fungere som en slags stilongs.
1 ullstilongs. Dersom det er meldt veldig fint vær tar jeg enten ullstilongs eller vindtett bukse. Dette plagget er til å ha på inne og som sikkerhet. Det viktigste er at jeg alltid har et tørt plagg jeg kan ta på meg om ulykken er ute.
1 ulltrøye, t-skjorte (til å løpe i)
1 ulltrøye, langermet (til å løpe i)
1 ulltrøye, singlet (ha på inne/sove i)
1 tynn dunjakke eller primaloftjakke - denne bruker jeg mest inne, men er viktig for sikkerheten og deilig å ha i pauser. Jeg foretrekker dun pga vekt, men dunet mister isolasjonsevnen når det blir vått.
1 caps - utrolig behagelig både i regn og sol. Kan kuttes dersom man er gramjeger.
1 par solbriller
Ting og tang
1 miktofiberhåndkle, minste størrelsen (type frimerke)
1 sportsteip - så liten rull som mulig
1 førstehjelpsmappe med ekstra smertestillende (gjerne litt sterke, just in case)
1 lakenpose - Jeg har lenge brukt lakenpose, men har nylig gått over til sengesett i silke! Veier 340 g i motsetning til lakenposen på 180g, men jeg sover så utrolig mye bedre i sengesett! Totalt verdt det, men absolutt en luksus. Hardcore gramjegere må ta lakenpose.
1 ultralett sovepose - kun for sikkerhet, denne er ikke lov å bruke på DNT sine hytter :( En vurderingssak. Dersom man løper to sammen vil to dunjakker gjøre sammen susen hvis en slår seg og må ligge stille før man blir hentet. Noen vil påstå at jeg krisemaksimerer, men når jeg løper alene i fjellet vil jeg helgardere meg mot verste tenkelig utfall. Dette er kun aktuelt med Rabs nye Mythic Ultra som veier 400g (helt sykt!). Før jeg kjøpte denne så hadde jeg med en tykkere overtrekksbukse. Må sees sammen med helheten, men jeg løper ikke uten denne igjen.
1 liten krukke med fett/leppepomade - fint å ha for tørre lepper, såre føtter, utsatt hud for gnissing osv.
1 neglsaks - ingenting er mer ødeleggende enn en vond negl.
1 minisolkrem
1 par sov i ro - Kjekt å ha på sovesalen......
1 liten tannkrem
1 tannbørste - De ekte gramjegerene kapper denne i to.
Medisiner, linser, tamponger, hårstrikker osv - alt etter behov.
Powerbank 2 ladinger - Viktig for sikkerheten! Mobilen er eneste vei ut.
GPS-melder. Til bruk i områder uten dekning - en stoooor trygghet når man løper alene. Jeg låner en variant som varsler direkte til nødetatene. Hadde større psykisk effekt enn jeg trodde i forkant.
USB-kabel og stikkontakt - De fleste DNT-hytter har lademuligheter, også de uten innlagt strøm.
Spork - På selvbetjente hytter kan man ta med makrell i tomat som lunsj.
Lesestoff - jeg pleier å ta med en avis; pakket i plast funker det som sitteunderlag, ferdigleste sider kan brukes til å tørke sko, og jeg får noe å lese på kveldene. Definitivt luksus så gramjegere kan kutte dette. Jeg river selvfølgelig ut sidene når jeg har lest de ferdig, hehe.
Til vurderling - kommer an på vær og rute
1 regnshorts. Om det er meldt mye regn rigktignok. Du har aldri hørt om regnshorts sier du? Det er fordi jeg har modifisert en regnbukse. Jeg har alltid hatet regnbukser, men etter en tur i veldig kjipt og kaldt regnvær måtte jeg finne en løsning: regnshortsen blir ikke like klam som en regnbukse, den er lett, og beskytter lår og rumpe mot iskaldt regn.
1 par knevarmere - på lange turer får jeg ofte vondt i knærne og bruker derfor knevarmere. Enten det er en placebo eller en medisinsk forklaring bak effekten, så merker jeg en forskjell! Jeg bruker dette, men det er ikke for gramjegere.
1 sports-BH. For min del holder det å stramme sekken over brystet pga brede stropper, men må vurderes etter behov.
Såpestykke - de fleste selvbetjente hytter har ikke innlagt vann og de hyttene med vann har ofte såpe man kan bruke.
Staver - jeg har ikke brukt staver, men det er noe jeg vurderer å teste ut. Tar gjerne imot erfaringer på dette!
Lommelykt - løper du midt på sommeren er det lyst stort sett hele døgnet, men til andre årstider er lommelykt lurt! Lommelykt på mobilen vil nok være tilstrekkelig til/fra do på natten. Jeg har med lykt på turer i august.
Ekstra par sko - har du nye sko kan det være en ide å ta med et ekstra par. Dette kan også være deilig å ha på hytta til og fra do osv, men dette veier så klart en del og er en stor luksus. Jeg har kun hatt det med på én tur og brukte de ikke.
Slik så min første sekk ut. Nå har jeg justert litt på innholdet, men er stort sett det samme.